Liz

Liz is een enthousiaste meid van 18 jaar met een meervoudige beperking. Ze gaat met veel plezier naar school, houdt erg van muziek, dansen, voetballen en fietsen met de duofiets. Met wat aansturing helpt Liz ook graag mee met wat simpele taakjes zoals bijvoorbeeld het bestek op tafel leggen. Met boodschappen doen wil zij het mandje rijden en legt de spullen die wij aangeven, of die zij pakt als wij ze aanwijzen, in haar mandje. Maar bovenal geniet Liz het meest van dingen samen doen, en het samen zijn. Zelfs het Dora kijken, wat ze wel héél erg graag doet, ook dat vind ze gezellig wanneer je samen met haar meekijkt.

Liz is vaak erg vrolijk en enthousiast, maar ze is ook een gevoelsmens. Is er iemand in haar omgeving verdrietig dan kan Liz ook verdrietig worden. Maak je het gezellig in huis dan zie je haar genieten.

 Met korte (twee of drie woord) zinnetjes geeft Liz ook wel aan wat ze graag zou willen; Auto tante Emmelie, Wil je drinken? (= ik wil wat drinken), Klaar opruimen.

Verder is ze erg gebaat bij vaste structuur. Maandag tot en met vrijdag naar school (bij thuiskomst uit school altijd even een knuffel met onze kat), maandagmiddag sporten, op zaterdag een wandeling naar de bakker en op zondag meestal eventjes op bezoek bij oma en opa. Dat zijn haar vaste patronen. En gaan we op vakantie, dan is dat ook meestal naar hetzelfde adres, daar weet Liz dan ook precies welk huisje van ons is, waar de spullen liggen, waar ze het toilet kan vinden etc., ze kent de eigenaren van het vakantieverblijf. Dat alles geeft een hoop rust.

 Toen Liz 10 jaar was zijn wij van een eengezinswoning naar gelijkvloerse woning verhuisd. Liz voelde zich hier meteen helemaal op haar gemak doordat ze nu helemaal zelfstandig zelf door het huis kon en kan lopen. Zo pakt ze zelf haar spullen op haar kamer, loopt ze zelf naar de douche, en wanneer ze in de nacht haar bed uit stapt hoeven we ook niet meer bang te zijn dat ze de trap af zou kunnen vallen. Met het Mooi Leven Huis hopen we Liz ook een mooie en veilige plek te kunnen geven wat voelt als thuis. Waar zij zich ook vrij kan bewegen, de gezelligheid van anderen om haar heen heeft, maar waar ze zich ook voor rustmomenten op haar eigen kamer kan terugtrekken. Van een mooi leven thuis naar het mooi leven huis.

Rob en Saskia, ouders van Liz